top of page

 

הירוקים "טועים" השימוש בנייר הוא ירוק

והשימוש במסכים הוא ההפיך מירוק

מאת: שמואל פישר

הטענה הרווחת היא ששימוש בנייר גורם לכריתת עצים אשר פוגע ב"ריאה ירוקה"  של העולם המייצרת לכולנו בתהליך ה"פוטוסינתזה" את החמצן, אין ספק שתהליך הפוטוסינתזה הוא חיוני, צריכת נייר אינה פוגעת בתהליך נהופך הוא מסייע, הכיצד?

המרכיב העיקרי בייצור נייר הוא ה"תאית", המיוצר בעיקר מעצים מסוג: "אקליפטוס כדורי" אקליפטוס, grandis, "שדר" - Betula.

 

 

עצים אלה נשתלים במיוחד למטרה זו, מגדלים אותם בברזיל, צילה, בארצות סקנדינביה וקנדה, מדינות אלה משופעות במים ובשטחים פתוחים, כאשר עץ / שיח מגיע לגודל המבוקש כורתים אותו ובמקומו שותלים חדש, זהו ענף חקלאות כמו כל ענף חקלאות אחר אשר מושפע מהיצע והביקוש, כך שאם באופן תיאורטי, כל העולם יחליט לא לצרוך נייר יפסיקו לגדל את העצים הללו זה כמוכן יפגע בכמות עצים בעולם המייצרים לכולנו חמצן נקי.

 

בארץ לשם דוגמה, לפני כעשרים שנה הגיעו למסקנה שאין כדאיות כלכלית לגדל תפוזים כיוון שעצי פרי ההדר דורשים השקיה עם כמות מים גדולה, עלות מים לא הצדיקה את המשך גידול התפוזים, אי לכך, כרתו את הפרדסים והתחילו לגדל בשטחים אלה גידולים אחרים, אם בכלל.

 

אז, לא שמענו את ה"ירוקים" צועקים חמס! שכריתת העצים פוגעת ב"ריאה בירוקה" ובאיכות הסביבה.

 

נייר הוא ירוק תרתי משמע, הוא בריא הוא ניתן למחזור, אינו פולט קרינה, הוא זול, קל לשימוש ונגיש, לעומת זאת מסכים, לא ניתן למחזר, פוגעים באיכות הסביבה, פולטים קרינה, עלותם יקרה וכן יוצרים הרגלים אנטי חברתיים הרסניים כבר מגיל צעיר.

 

אין תחליף לקריאה מספר או קריאת עיתון המונחים על שולחן או עומדים מול עיניים בספרייה, אין תחליף לכתיבה במחברת, אין תחליף לציור על נייר, אין תחליף לצילומי מסמכים, הדפסת אלבומי תמונות, להדפסה אמיתית על גבי נייר במקום הדפסה וירטואלית במחשב.  

 

עד כמה שידוע לי, אפילו "ביל גייטס" אדם בעל ההון הגדול ביותר בעולם וממציא ובעלים של חברה מחשבים מייקרוסופט, אמר באחד מהראיונות שהעניק לכתב בארה"ב כי הוא נוהג להדפיס את המסמך וכך לקרוא אותו ולא לקרוא אותו על גבי מסך מחשב.

 

כאן מקום להביא ב"קליפת אגוז" ממשנתו של דר 'תמיר ליאון אנתרופולוג המתמחה בחקר תרבות הפנאי של בני הנוער בישראל.

"ההתמכרות הקשה ביותר של בני נוער בימינו הנה ההתמכרות למסכים: מסכי מחשב, מסכי טלוויזיה, מסכי טלפונים ניידים ומסכים של משחקי מחשב.
לחשיפה מוגברת למסכים יש השפעה על: שבירת הקבוצה החברתית ועידוד אינדיבידואליות מיידיות ותרבות של "כאן ועכשיו" ללא יכולת לדחיית סיפוקים ; שטחיות, פאסיביות, חוסר גבולות, קושי בריכוז ונתקים (למשל נתק בהקשבה שנוצר עקב קבלה או משלוח של SMS במהלך שיעור או הרצאה ) וחוסר הבנת המשוואה לפיה להתנהגות יש תוצאות.

 

התכנים העוברים במסכים מעודדים: אלימות, תככנות, האדרת החיצוניות והעדר ערכים. בני נוער שותים אלכוהול לא מתוך שעמום אלא מתוך חוסר יכולת לדבר ללא שתייה. בעידן המסכים והמסרים המיידיים, אבדה לרבים מהם היכולת לתקשר זה עם זה".

 

בנוסף לכך ספר לי דר 'תמיר ליאון את הדבר מדהים הבא:

"כאשר אתה לוקח אדם, מחבר אותו ל - FMRI- ונותן לו לקרוא טקסט זהה מנייר או ממסך (בעל אותו סוג כתב, פונט, רווחים וכד'). אתה מגלה להפתעתך כי בפעילות מול נייר המוח מופעל עשרות מונים מאשר מול מסך, למרות שטקסט זהה לחלוטין. אלו נתונים שמסעירים כיום את הקהילה מדעית והסברים לכך עדיין לא ניתנו "

 

לא כל "פיתוח" טכנולוגי יש לאמץ ולצרוך ללא גבולות וללא ביקורת, כמו שחשוב לנו לבחון ולבדוק במעבדות משוכללות תחת פיקוח ממשלתי כל יצור מזון לפני שהוא משווק לציבור רחב, כדאי למנוע נזק בריאותי, כך לדעתי, יש לבחון ע"י מומחים גם כל פיתוח טכנולוגי המיועד לציבור הרחב כדאי למנוע נזק חינוכי, חברתי ונפשיים, חייבים לעשות מאזן ולהשוות בן תועלת לנזק שעלול להיגרם מכל פיתוח שכזה ולצרוך אותו תוך הצבת גבולות שיקול דעת ומחשבה.

 

ולסיכום, אין להשוות בין אלבומים מודפסים על נייר ומשובצי תמונות, המשמשים כמזכרת לרגעים מרגשות בחיים ואף מהווים תיעוד לחיים עצמם המוצגים לראווה על גבי שולחן או על מדף בספרייה ביתית וכן אין תחליף לדפי עבודה, למחברות ומסמכים המונחים על שולחן-כתיבה לעומת מסמכים / קבצים / תמונות במחשב אישי אשר צפייה בו היא מבודדת, מוסתרת, מותנת וחסויה העלולה בין הרגע להימחק להיעלם לעד.

 

כותב מאמר זה הוא יליד הארץ, בוגר  BA  בכלכלה ובמדעי המתמטיקה, אונ' חיפה, מנהל את חברת יקיר פריד מיכון משרדי בע"מ, אשר משווקת מכונות צילום, מדפסות, מגרסות וסורקים, החברה תמיד מעודכנת בטכנולוגיה האחרונה ומודעת לכך כי המכשירים הללו הם חשובים ביותר במשרד לכן השרות שלה הוא מקצועי , מהיר ויעיל .

 

bottom of page